2008. gads

2008. gads

11. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls norisinājās 2008. gadā un festivāla rīkotājs, Valsts akadēmiskais koris Latvija, bija iecerējis un realizēja vairākus muzikālus pārsteigumus saviem klausītājiem. Pirmajā koncertā izskanēja Sofijas Gubaiduļinas Sv. Jāņa pasija un festivāla atklāšanu ar savu klātbūtni pagodināja pasaules slavu guvusī komponiste. Festivāla programmā otro gadu pēc kārtas tika iekļauta godalgotā Ērika Ešenvalda opera Augļu koks ir Jāzeps, kas guvusi plašu rezonansi arī starptautiskajā sabiedrībā. Turpinot vienu no festivāla noturīgajām tradīcijām – sadarbību ar Liepājas Simfonisko orķestri – un atzīmējot Endrjū Loida Vēbera 60 gadu jubileju, Liepājā un Rīgā tika atskaņots Latvijā sen nedzirdētais E. Loida Vēbera Rekviēms.

Mūsdienīgs un interesants festivāla akcents bija Raimonda Tigula radītais jaundarbs ar Noras Ikstenas libretu Dod Dieviņi, kura atskaņošanā tika izmantoti video un gaismas efekti. Koncertā piedalījās Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas kamerorķestris Sinfonietta Riga, dūdu un bungu grupa Auļi, folkloras dziedātāja Biruta Ozoliņa, Intars Busulis, Sergejs Jēgers un citi folkloras un akadēmiskā žanra mūziķi. Šā pasākuma scenogrāfiju veidoja talantīgais latviešu mākslinieks Gints Gabrāns. Galvenais diriģents un ieceres mākslinieciskais vadītājs bija Māris Sirmais.

Dubultos izskanēja jaunā latviešu mūziķa Riharda Zaļupes kompozīcijas marimbai un korim. Atkārtoti tika izpildīts Riharda Dubras skaņdarbs Omnes sitientes venite ad aqua deviņiem saksofoniem un jauktajam korim. Festivāls noslēdzās ar izcilā poļu diriģenta Zbigņeva Gracas vadībā izskanējušo Kšištofa Penderecka Poļu rekviēmu.

Top